Studentrepresentanter
Kårerna har två rekryteringsveckor per år där vi berättar mer om vad uppdraget som representant innebär, men vi rekryterar representanter under hela året. Välkommen att ansöka!
Du söker genom att kontakta vki@stuff.liu.se med information om vad du studerar och önskemål på studentrepresentationsplats. Vill du vara studentrepresentant, men vet inte vilka platser som finns att söka på Linköpings universitet? Vi har samlat nyttig information längre ned på sidan samt tagit fram en handbok. Du kan alltid maila dina frågor och funderingar till vki@stuff.liu.se.
Du som är doktorand kan läsa mer om lediga doktorandplatser HÄR.
Vad är en institutionsstyrelse?
En institution är ett område som arbetar med vissa ämnen, t.ex Matematiska institutionen (MAI) och Institutionen för beteendevetenskap och lärande (IBL). På LiU bedriver institutionerna utbildnings- och forskningsarbete. LiU skiljer sig från de flesta andra universitet och högskolor genom att ha stora institutioner där många ämnen är samlade för att underlätta kontakter över gränserna.
I dag finns det 12 institutioner vid Linköpings universitet och StuFF har representanter på de flesta av dem. I en institutionsstyrelse är man som representant bland annat med och beslutar om institutionens budget samt anställningar vid densamma. Det är även möjligt att driva frågor för att få institutionen att se till studenternas behov.
Vilken institution tillhör jag?
Här är en liten guide som utgår från vilken sektion du tillhör.
- Statlin: IDA
- KogVet: IDA
- SAKS: IDA
- ELIN: IEI
- AJF: IEI
- Stimulus: IBL
- LSEK: IBL, andra beroende på ämnen (t.ex IKOS, MAI, IDA, IFM)
- PULS: IBL
- NLSek: IBL, andra beroende på ämnen (t.ex IKOS, MAI, IDA, IFM)
- SKA: IKOS
- SKUM: IKOS
- Socionomsektionen: IKOS
- Sekel: IKOS
- Miljövetarsektionen: TEMA
- Lisa: TEMA
- GLO-sektionen: IKOS
- LiU-PhD: The institution you are working at
Har du funderat på att bli studentrepresentant?
Här kan du läsa mer om vad det innebär, och vad du som student vinner på att engagera dig!
En studentrepresentant är en student som sitter med i ett organ och går på möten med universitetet. Uppdraget går ut på att bidra med ett studentperspektiv i viktiga frågor om utbildningen och arbetsmiljön på LiU. Syftet med studentrepresentanter är att studenternas åsikter ska vara representerade i alla beslut som gäller studenter. De olika organen vid LiU jobbar med allt från datasalar och utlandsstudier till anställningar och utbildningskvalitét. Som representant får en dessutom en unik inblick i hur universitetet fungerar, förståelse för dina föreläsare, lära dig hur man kan påverka sin studiesituation och vara med att ta fram förändringar som gör din utbildning bättre.
Det är en rättighet!
Det är lagstadgat (2 kap. 7§ högskolelagen) att studentrepresentanter ska kunna sitta med i alla beslutande och beredande organ på universitetet. LiU har riktlinjer berörande representanter (liu-2019-02146) där det bland annat framgår att universitet ska i största möjliga mån förlägga sammanträden på tider när studenter har möjlighet att närvara.
Vill du engagera dig?
Lediga platser
Det är studentkårerna som tillsätter studentrepresentanter. I förteckningen över studentrepresentantplatser kan du se vilka poster under StuFF som är vakanta. Är du intresserad av ett uppdrag eller vill veta mer om någon av platserna? Oavsett vilket är du välkommen att höra av dig till vki@stuff.liu.se.
Fördelar
Som representant får du en unik inblick i universitetets arbete. Vissa platser ger rätt till arvode och prolongering (för doktorander). Det är även en fin merit att ha på CV:t!
Mötesrapport
I anslutning till varje termins slut ska studentrepresentanten skicka in en rapport till kåren så att vi fåt veta vad som händer på institutioner, råd, nämnder och andra beslutsorgan där ärenden som berör studenter behandlas. Länken finns här att hämta för Mötesrapporten.
Studenter på GLP & ÄLP som är klassrepresentanter eller sitter i ämnesråd använder denna Mötesrapport.
Handbok
StuFF har tagit fram en handbok för studentrepresentanter! Klicka på knappen nedan för att komma till handboken.