Kårval 2025

Nu är Kårvalet 2025 avslutat!

Just nu håller vi på att räkna rösterna och inom kort kommer du att kunna läsa valresultatet här! Vi vill passa på att tacka alla som var med och röstade och därmed bidrog till ett demokratiskt studentliv.

Har du röstat men inte fått ett märke? Kom till vårat kontor på våning 3 i Kårallen och plocka upp det innan den 25 april.

Här är listorna som deltar i årets kårval:

Lärarlistan

Vilka är ni? 

Vi är Lärarlistan, en lista av lärare för lärare. Det här betyder att vi driver studentnära politik med extra fokus på lärarstudenternas tillvaro även om vi arbetar för en bättre studietid för alla studenter på UV och FilFak och gärna samarbetar för att nå framgång. Vi i Lärarlistan har under tidigare mandatperioder infört saker såsom Campusbussen och en kvarts berättigad rast. Vi vill såklart fortsätta driva igenom saker som förbättrar LiU för alla studenter.

Vilka frågor/politik kommer ni driva i FUM? 

Framförallt driver vi frågor och åsikter vi får från Lsek:s medlemmar. Vi fokuserar på kvaliteten på bland annat VFU, särskilda stöd, salstentamen och studentlivet. På senaste har vi lagt extra fokus på digitaliseringen av tentor för att underlätta både skrivandet, tentamensutlämningar, samt särskilt stöd. Vi vill även förbättra återkopplingen som studenter får vid examinerande moment för att bättre stödja utbildningen.

Moderata studenter

Vilka är ni?

Listan för dig som vill ha ett friare och säkrare studentliv i hela Östergötland

Vilka frågor/politik kommer ni att driva i FUM?

Vi vill ha:

  • Ett friare studentliv 
  • Ett säkrare studentliv
  • Bättre Studenthälsa
  • Fler studieplatser 
  • Tentafria helger 

PKS

Vilka är ni?

Vi som står bakom den här listan heter Emmy Mohlin och Amanda Brinck och läser första året på pol.kand-programmet. Vi är två engagerade studenter med ett stort intresse för politik och samhällsfrågor – och vi vill vara med och påverka skolpolitiken vid Linköpings universitet. För oss handlar engagemanget i fullmäktige om att se till att studenternas vardag faktiskt funkar, både i och utanför föreläsningssalen. Vi tror på ett universitet där utbildningen håller hög kvalitet och där studenternas röst får ta plats. Vårt mål är att föra fram konkreta förslag som förbättrar studiemiljön och stärker stödet till studenter i deras utbildning.

Vilka frågor/politik kommer ni driva i FUM?

  • Fler föreläsningar – för att vi vill ha undervisning, inte självstudier på heltid
  • Fler räknestugor och bättre stöd i nationalekonomiska kurser
  • Fler och bättre studieplatser – nu

S-studenter

Vilka är ni?

S-Studenter är en socialdemokratisk lista som drivs av studenter från olika program och har kandidater från både Linköping och Norrköping. Vi fokuserar inte bara på ett programs intressen utan alla studenters intressen både lokalt, regionalt men också nationellt!

Slogan: En lista av studenter, för studenter!

Valord: Gemenskap och samverkan

Vilka frågor/politik kommer ni driva i FUM?

  • Campusbuss hela veckan!
  • Bättre och mer tillgänglig studenthälsa!
  • Billigare mat på universitetet, man ska ha råd med att glömma matlådan!
  • Mer lärarledd tid/fysiska föreläsningar!

SEJDEL

Vilka är ni? 

Sejdel är en öppen lista som består av 8 studenter från IEI. Vi strävar efter en studentnära kår som fokuserar på att främja alla studenters bästa genom att skapa ett inkluderande studentliv och en lyhörd studentkår. Vill ni ha en mer studentnära kår så är vi rätt val för er! 

Vilka frågor/politik kommer ni driva i FUM?

De frågor vi främst kommer att fokusera på för en mer studentnära kår är: 

  • Inkluderande studentliv 
  • En lyhörd studentkår 
  • Ökad kontakt och samarbeten mellan sektionerna 

Vänsterstudenter

En beskrivning av er lista. Vilka är ni?

Vänsterstudenter LiU är en socialistisk, feministisk och antirasistisk förening vars syfte är att arbeta för bättre villkor för studenter och en mer rättvis värld.

Vilka frågor/politik kommer ni driva i FUM?

Några frågor vi kommer att driva är dessa:

  • Tätare turer med campusbussen kvällstid samt att bussen stannar vid Linköpings resecentrum
  • Gratis mensskydd i alla tentasalar
  • Mer frihet att uttrycka politiska åsikter på campus

Vad är fullmäktige?

Kårfullmäktige är StuFFs högst beslutande organ och består av ca 20-35 studenter. StuFFs fullmäktige består av två mandatkretsar, listkretsen och sektionskretsen. 

  • Listkretsen är den del av fullmäktige som består av listor, denna krets har 51% av mandaten. Listor kan liknas med ett parti, där en eller flera studenter har gått ihop för att driva studentpolitiska frågor som de anser är viktiga. En lista kan vara partipolitisk, men det går lika bra att ställa upp med en lista som är partipolitiskt obunden. Det är StuFFs medlemmar som genom att rösta väljer vilka som ska sitta i listkretsen genom kårvalet. 
  • Sektionskretsen består av studenter från alla sektioner som StuFF samarbetar med, denna krets har 49% av mandaten. Sektionerna får mandat fördelat utifrån hur många medlemmar det finns i sektionen. Det är sektionen som väljer vem eller vilka de skickar till fullmäktige för att representera sektionens åsikter.

Det är fullmäktige som röstar in StuFFs heltidare (styrelsen) och bestämmer vilka frågor kåren ska driva. StuFFs fullmäktige tar beslut om StuFFs riktning, verksamhet och budget. Det var bland annat fullmäktige som tog initiativet kring studentrabatter i kollektivtrafiken. Fullmäktiges arbete regleras av StuFFs styrdokument.

Alla som sitter i fullmäktige (FUM) är studenter och gör detta på sin fritid. Det är ungefär 8-10 fullmäktigemöten om året. StuFFs verksamhetsår är från 1 juli - 30 juni, fullmäktiges möten brukar hållas i sep-maj. 

Förmåner för alla som sitter i fullmäktige:

  • Mat och fika på alla möten
  • Nya vänner och en ny social tillhörighet
  • Stora möjligheter att påverka StuFFs arbete och hur studentpolitik på LiU drivs
  • Bra merit till CV:t 
  • Engagemangspoäng, som är meriterande vid ansökan om utlandsstudier, för studenter på Filosofisk fakultet.
  • Andreas Salomonsson

    Talman

  • Livia Spoletini

    Sekreterare

  • Kårval

    Studentkåren StuFF styrs av sina studenter! Delta i studentdemokratin genom vårt kårparlament. Genom att ställa upp i en lista eller rösta i kårvalet påverkar du vad vi ska tycka och hur vi ska organisera oss.

    Kårvalet är ett demokratiskt val där kårens medlemmar väljer vilka som ska representera dem i kårfullmäktige under verksamhetsåret kommande läsår. Kårfullmäktige är ett parlament som består av ett antal valda ledamöter som fattar strategiska beslut om riktningen på kårens verksamhet under året.

    Kårens mandat fördelas i 2 mandatkretsar, listkretsen (85 mandat) och sektionskretsen (84 mandat). Kårvalet påverkar ej mandatfördelningen i sektionskretssen. 

    De 85 (av totalt 169) mandat som delas ut i listkretsen väljs genom kårvalet och fördelas efter hur många röster listan får. Varje medlem kan lägga en röst på en lista, alternativt personrösta på någon inom listan. Liströsterna och personrösterna avgör hur många mandat som delas ut till varje kandidat. En ledamot kan alltså erhålla fler än ett mandat. Valda listkandidater kan inom listan delegera mandat till varandra vid frånvaro eller entledigande. 

    Rösta i kårvalet

    För att kunna rösta på en lista i kårvalet behöver du vara medlem i StuFF. 

    Du kan välja att antingen rösta på en person i en lista eller bara en lista för sig

    1. Är du medlem i StuFF får du en länk i din mail som du klickar på för att komma till röstningssidan.
    2. Logga in med personnummer och din personliga kod. Du ska ha fått denna koden i din Liu-mail med ett meddelande om valet.
    3. Klicka in vilken lista du vill rösta. Om du vill kan du även personrösta inom listan. 
    4. När du har skickat in din röst kommer du att få ett mail om att din röst registrerats. 

    Tack för din röst och ditt deltagande!

    Hur kan jag vara med?

    Sektionskretsen

    Fråga din sektion! Det är sektionen som själva bestämmer vilka som representerar sektionen, samt när och hur dessa personer väljs in. Det kan se olika ut på olika sektioner. 

    Listkretsen 

    Ställ upp med en lista och bli inröstad av StuFFs medlemmar i kårvalet! Kårvalet sker varje år under vårterminen, oftast runt april-maj. Att bilda en lista som medlemmarna kan rösta på görs innan kårvalsperioden, under listbildningsperioden.  

    Hur ställer jag upp med en lista?

    Medlemmarna går till val

    Det är bara med er hjälp som vi kan tillgodose en mer direkt koppling mellan studenterna och kårstyrelsen. Genom att skriva upp dig själv ensam, eller med några kompisar, på en lista (typ som ett parti) i kårvalet så blir du valbar för medlemmarna genom ett digitalt val. Då behövs bland annat namn och personnummer på de kandidater som ska ingå i listan. Listkandidaterna ska i listkandidaturen vara listade i prioriteringsordning från högst till lägst. Om du inte redan har en lista så hittar du bara på ett namn som du vill att din lista ska heta. På så sätt har du bildat en lista. Det går bra att ställa upp ensam i en lista om man vill! 

    Det är endast kårens medlemmar som har möjlighet att bilda eller ingå i en lista. Är du inte medlem? Bli det här

    Info om FUM-ledamot i listkretsen 

    Som vald FUM-ledamot kommer du ha ett fast mandat som du kan dela med de andra i din lista. Dessa mandat kan du använda för att rösta och driva frågor i kårfullmäktige. Mötena är ungefär en gång varje månad under ordinarie terminstider och kåren betalar för mat, fika och eventuell transport. Trots att du utgör kårens översta makt så är kraven på dig som vald ledamot väldigt små. Saker att tänka på som FUM-ledamot:

    • Du kan driva vilken studentfråga som helst. Du behöver inte vara insatt i hur teknikaliteter och politiken fungerar, det hjälper StuFFs styrelse och demokratienhet dig med.
    • Du har ingen närvaroplikt.
    • Kårvalet är ett ypperligt tillfälle för dig som inte representeras av en sektion att bli representerad.
    • Likaväl kan du ge din egen sektion- eller studentgrupp ännu mer inflytande genom att ställa upp med en lista i Kårvalet.
    • I början av verksamhetsåret (augusti/september 2024) kommer du få en utbildning i hur vi för våra möten.