Tips
rvlmdv
Denna information är till för dig som pluggar något på den Filosofiska fakulteten, det vill säga allt som ingår under StuFF förutom lärarutbildningen.
Vad är engagemangspoäng?
Engagemangspoäng är en överenskommelse mellan den Filosofiska fakulteten och StuFF som ämnar att stärka och belöna engagemang inom områden för studentrepresentation samt internationalisering. Engagemangspoäng kan användas av studenter när de söker utbytesterminer. Poängen från olika engagemang kan kombineras för att maximalt värde av 2 poäng. En students poäng läggs till de poäng som en student får från sina studier samt personliga brev och höjer den maximala poängen för utlandsstudier från 10 till 12.
Poängen administreras av StuFF och rapporteras in till den Filosofiska Fakulteten.
LiU har tre ansökningsperioder för utbytesterminer och engagemangspoäng kan sökas inför varje tillfälle. Ansökningsperioden för engagemangspoäng vid varje tillfälle är två veckor och har följande slutdatum: 1 februari, 1 april och 10 september.
Efter att ansökan har tagits emot kommer StuFF säkerställa att informationen är korrekt genom att kontakta organisationens ordförande eller annan relevant styrelsepost. När vi gjort det meddelar vi poängen direkt till FilFak. Du som ansöker får ingen bekräftelse på om du fått poäng eller inte.
Ansökan skickas in genom formuläret nedan:
Vem kan få poäng?
Alla studenter vid den Filosofiska fakulteten kan söka engagemangspoäng om de varit engagerade inom någon av följande kategorier:
Uppdrag
Kåren har tolkningsrätt om en ansökan om engagemangspoäng räknas in i någon av ovanstående kategorier. För att veta mer om vad som gäller i StuFF arbete med engagemangspoäng kan du läsa vår policy gällande engagemangspoäng och engagemangsgradering:
Policy gällande engagemangspoäng och engagemangsgradering
FAQ
Vad behöver jag göra?
Du behöver bara fylla i formuläret. StuFF tar kontakt med den som ska intyga att du genomfört ditt uppdrag och skickar sedan in poängen till Filfak. Du behöver inte bifoga något intyg. När du har fyllt i formuläret så behöver du inte göra någonting mer.
Kommer jag få en bekräftelse på om jag fått engagemangspoäng eller inte?
Nej, tyvärr har inte StuFF resurserna för att kunna bekräfta de tilldelade engagemangspoängen till varje person som sökt.
Får faddrar och mottagningsarrangörer engagemangspoäng?
Nej, faddrar och mottagningsarrangörer (fadderister eller mästerister) är inte inkluderade i engagemangspoängen. Du kan dock ha varit fadderist eller mästerist och suttit i sektionsstyrelsen, då kan du få engagemangspoäng.
Får festerister engagemangspoäng?
Nej, festerister får inte engagemangspoäng om de inte i egenskap av festerist suttit i sektionsstyrelsen.
Jag har varit aktiv i en studentförening på LiU, kan jag få engagemangspoäng då?
Om du varit engagerad i en förening kan du endast få engagemangspoäng om du har engagerat dig i föreningar vars syfte är att främja internationalisering. Främst handlar det om föreningar som ESN och ISA.
Vad är skillnaden på en klassrepresentant och en studentrepresentant?
Klassrepresentant är kopplad till sektionen eller ditt program. Det kan vara att du sitter på möten och har åsikter om specifika kurser som finns på det programmet du pluggar. Studentrepresentant är du om du har skrivit ett avtal med StuFF. Studentrepresentanter representerar ofta en större grupp studenter på till exempel institutionsnivå eller fakultetsnivå. Det kan hända att din sektion benämner en klassrepresentant som en studentrepresentant. I ansökan för engagemangspoäng så gäller definitionen som beskrivs ovan.
Hur lång tid måste jag ha haft mitt uppdrag för att kunna söka engagemangspoäng för uppdraget?
Du behöver inte ha avslutat ditt uppdrag för att söka poäng för det, men du behöver ha genomfört en majoritet av uppdraget när ansökan om engagemangspoäng sker. Det innebär att om du påbörjat ett uppdrag under höstterminen så kan du få engagemangspoäng för det uppdraget på vårterminen därefter. Du kan däremot inte få engagemangspoäng för ett uppdrag om du precis tillträtt när du ansöker om engagemangspoängen.
Hur långt tillbaka kan jag söka engagemangspoäng för?
Du kan söka engagemangspoäng för samtliga engagemang med start efter rutinen skapades 2021. Ordförande i föreningen eller relevant utskottsrepresentant i styrelsen måste kunna intyga att du genomfört uppdraget – om du söker engagemang för något du gjort många år tidigare kan det alltså vara bra att kontakta relevant part i föreningen i förväg och berätta att StuFF kommer att ta kontakt.
Varför är vissa engagemang högre värderade än andra?
Det finns flera syften med engagemangspoäng men ett av dem är att öka attraktiviteten för vissa typer av uppdrag som är viktiga både för kåren och universitetet. Uppdrag gällande studentrepresentation och internationalisering är viktiga för att universitetet ska kunna bedriva sin verksamhet och därför får dessa typer av uppdrag poäng. Att vissa engagemang inom kategorierna är värda olika mycket handlar om hur grundläggande de är för kårens och LiUs verksamhet men också hur mycket tid som läggs ner för de som innehar uppdraget. Vissa uppdrag inom sektionen är högre värderade eftersom det finns ett samarbetsavtal mellan kåren och dessa poster.
Hur länge sparas uppgifterna som lämnas vid engagemangspoängsansökan?
Engagemangspoäng sparas av kåren tills de blivit inskickade till universitetet. Om en student inte åker under den ansökningsperioden utan söker igen vid ett senare tillfälle måste en ny ansökan om engagemangspoäng skickas in.
Var kan vända mig med frågor?
I StuFFs styrelse är det det Centrala arbetsmiljöombudet camo@stuff.liu.se som har ansvar för engagemangspoäng. Du kan också skriva till administation@stuff.liu.se för frågor rörande formuläret eller andra tekniska aspekter.