
Engagemangspoäng
Sedan ett antal år tillbaka finns ett samarbete mellan den Filosofiska fakulteten och StuFF för att dela ut engagemangspoäng till studenter som valt att engagera sig inom vissa områden som både StuFF och FilFak anser vara viktiga och behöver uppmärksammas. Engagemangspoängen kan användas vid ansökan för utlandsstudier. Uppdragen som är berättigade till engagemangspoäng finns definierade i StuFFs policydokument ”Policy gällande engagemangsgradering och engagemangspoäng”.
Studenter som studerar på en utbildning under området för Utbildningsvetenskap (UV) har inte möjligheten att söka engagemangspoäng. Detta då studentkårens fullmäktige (FUM) har tagit beslut om att det inte ska finnas engagemangspoäng på UV längre. Beslutet togs då det ansågs av fullmäktige att de inte längre skulle vara en del av rangordningen för utlandsstudier inom Utbildningsvetenskap. Det grundar sig i att behovet inte ansågs finnas och för att det ledde till att studenter engagerade sig endast för att få engagemangspoäng.
Ansökningsperiod
LiU har tre ansökningsperioder för utbytesterminer och engagemangspoäng kan sökas inför varje tillfälle. Ansökningsperioden för engagemangspoäng vid varje tillfälle är två veckor och har följande slutdatum: 1 februari, 1 april och 10 september.
Ansökningsperioden för utlandsstudier öppnar 2 veckor innan varje ansökningsperiod slutar och det är även då insamlingen av engagemangspoäng börjar. Dagen efter deadline får StuFF en lista på de studenter som sökt utbytesstudier. Därefter har StuFF en vecka på sig att bekräfta antalet poäng en student har till FilFak. Ett exempel på detta kan vara följande: om sista ansökningsdag för utlandsstudier är 1:a februari så börjar ansökningen den 18:e januari. Den 2:a februari får StuFF en lista från FilFak om vilka studenter som ansökt om att få engagemangspoäng. Då har StuFF till den 9:e februari på sig att bekräfta till FilFak antalet poäng som en student har erhållit. Om något av datumen infaller på en helg så är det fortfarande det nämnda datumet som gäller.
Ansökan skickas in genom formuläret nedan:
Uppdrag som ger engagemangspoäng
Här kan du se en tabell på de olika uppdragen som ger engagemangspoäng inom FilFak.
Tillgodoräkning av engagemangspoäng
Studenter får tillgodoräkna sig sitt engagemang efter att hen har genomfört sitt verksamhetsår eller om majoriteten av verksamhetsåret har passerat. Det finns ingen begränsning för hur många uppdrag en student kan engagera sig i men engagemangspoängen kan adderas till högst 2 poäng under studentens studietid. Om en student innehar ett engagemang där uppdraget i sig innebär ett annat uppdrag som kan ge engagemangspoäng så får studenten endast poäng för det uppdrag som ger högst poäng. Ett exempel på ett sådant uppdrag kan vara en sektionsordförande som också sitter som fullmäktigeledamot för sektionskretsen. I ett sådant fall skulle studenten endast få 0,7 poäng. Efter att en student erlagt examen nollställs engagemangspoängen. Engagemangen ska ha genomförts i samband med studier på Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet.
Har du haft ett uppdrag och vill ha engagemangspoäng kan du ansöka via formuläret. Nedan hittar du svar på vanliga frågor om engagemangspoäng.
FAQ
Vad behöver jag göra?
Du behöver bara fylla i formuläret. StuFF tar kontakt med den som ska intyga att du genomfört ditt uppdrag och skickar sedan in poängen till Filfak. Du behöver inte bifoga något intyg. När du har fyllt i formuläret så behöver du inte göra någonting mer.
Kommer jag få en bekräftelse på om jag fått engagemangspoäng eller inte?
Nej, tyvärr har inte StuFF resurserna för att kunna bekräfta de tilldelade engagemangspoängen till varje person som sökt.
Får faddrar och mottagningsarrangörer engagemangspoäng?
Nej, faddrar och mottagningsarrangörer (fadderister eller mästerister) är inte inkluderade i engagemangspoängen. Du kan dock ha varit fadderist eller mästerist och suttit i sektionsstyrelsen, då kan du få engagemangspoäng.
Får festerister engagemangspoäng?
Nej, festerister får inte engagemangspoäng om de inte i egenskap av festerist suttit i sektionsstyrelsen.
Jag har varit aktiv i en studentförening på LiU, kan jag få engagemangspoäng då?
Om du varit engagerad i en förening kan du endast få engagemangspoäng om du har engagerat dig i föreningar vars syfte är att främja internationalisering. Främst handlar det om föreningar som ESN och ISA.
Vad är skillnaden på en klassrepresentant och en studentrepresentant?
Klassrepresentant är kopplad till sektionen eller ditt program. Det kan vara att du sitter på möten och har åsikter om specifika kurser som finns på det programmet du pluggar. Studentrepresentant är du om du har skrivit ett avtal med StuFF. Studentrepresentanter representerar ofta en större grupp studenter på till exempel institutionsnivå eller fakultetsnivå. Det kan hända att din sektion benämner en klassrepresentant som en studentrepresentant. I ansökan för engagemangspoäng så gäller definitionen som beskrivs ovan.
Hur lång tid måste jag ha haft mitt uppdrag för att kunna söka engagemangspoäng för uppdraget?
Du behöver inte ha avslutat ditt uppdrag för att söka poäng för det, men du behöver ha genomfört en majoritet av uppdraget när ansökan om engagemangspoäng sker. Det innebär att om du påbörjat ett uppdrag under höstterminen så kan du få engagemangspoäng för det uppdraget på vårterminen därefter. Du kan däremot inte få engagemangspoäng för ett uppdrag om du precis tillträtt när du ansöker om engagemangspoängen.
Hur långt tillbaka kan jag söka engagemangspoäng för?
Du kan söka engagemangspoäng för samtliga engagemang med start efter rutinen skapades 2021. Ordförande i föreningen eller relevant utskottsrepresentant i styrelsen måste kunna intyga att du genomfört uppdraget – om du söker engagemang för något du gjort många år tidigare kan det alltså vara bra att kontakta relevant part i föreningen i förväg och berätta att StuFF kommer att ta kontakt.
Varför är vissa engagemang högre värderade än andra?
Det finns flera syften med engagemangspoäng men ett av dem är att öka attraktiviteten för vissa typer av uppdrag som är viktiga både för kåren och universitetet. Uppdrag gällande studentrepresentation och internationalisering är viktiga för att universitetet ska kunna bedriva sin verksamhet och därför får dessa typer av uppdrag poäng. Att vissa engagemang inom kategorierna är värda olika mycket handlar om hur grundläggande de är för kårens och LiUs verksamhet men också hur mycket tid som läggs ner för de som innehar uppdraget. Vissa uppdrag inom sektionen är högre värderade eftersom det finns ett samarbetsavtal mellan kåren och dessa poster.
Hur länge sparas uppgifterna som lämnas vid engagemangspoängsansökan?
Engagemangspoäng sparas av kåren tills de blivit inskickade till universitetet. Om en student inte åker under den ansökningsperioden utan söker igen vid ett senare tillfälle måste en ny ansökan om engagemangspoäng skickas in.
Var kan vända mig med frågor?
I StuFFs styrelse är det det Centrala arbetsmiljöombudet camo@stuff.liu.se som har ansvar för engagemangspoäng. Du kan också skriva till administration@stuff.liu.se för frågor rörande formuläret eller andra tekniska aspekter.