Bostad

Tillgången på studentbostäder ska inte vara en avgörande faktor när en väljer studieort. Tillsammans med LinTek och Consensus driver vi studenternas hyresrättsförening, KOMBO, för att ge dig tips och råd kring bostäder. 


Även om bostadssituationen är bättre i Linköping och Norrköping än tidigare år är det fortfarande svårt att hitta ett stabilt boende. Både i Linköping och Norrköping kan det ta upp till sex månader innan man får ett stabilt boende.

KOMBO, som ligger under vårt bolag Kårservice, är en en kostnadsfri hyresgästorganisation för studenter vid Linköpings universitet. KOMBO kan hjälpa dig med allt som har med boende att göra. Allt från hur man bäst hittar bostad och skriver kontrakt till vilka rättigheter och skyldigheter du har som boende. Vid terminsstart kan KOMBO även hjälpa till med att lösa tillfälliga sovplatser, så kallade nödboenden.

Hur får jag en bostad? Fem tips för att få boende som ny student

1. Registrera dig hos de stora och lite mindre bostadsbolagen

För varje dag du har varit registrerad får du ett köpoäng, så se till att stå i kö på så många ställen som möjligt och logga in med jämna mellanrum så du inte förlorar dina poäng! 

Linköping:

Studentbostäder i Linköping

ByggVesta i Linköping (studentboendet Colonia)

Victoria Park

Botrygg Bygg i Linköping

Stångåstaden

Linköpings kommuns förteckning över hyresvärdar i Linköping

 

Norrköping: 

StudentBo i Norrköping

Botrygg bygg i Norrköping

Norrköpings kommuns bostadsguide (innehåller bland annat förteckningar över hyresvärdar)


 

2. Dela på en större lägenhet eller bo inneboende

LiUs anslagstavla

Blocket 

Botillsammans

KOMBO


3. Titta utanför Linköping och Norrköping

Bra pendlingsorter till Linköping: Linghem, Vikingstad, Ljungsbro, Mantorp, Mjölby, Boxholm, Åtvidaberg och Borensberg.
Bra pendlingsorter till Norrköping: Haga, Kimstad, Söderköping, Skärblacka och Hageby.
Mellan Norrköping och Linköping går en gratis campusbuss för studenter!


4. Nödboende och snälla faddrar

Kom hit även om du inte hittat boende till uppropet! Ska du läsa vid ett program finns äldre studenter, faddrar, som kan ställa upp med en tillfällig sovplats som till exempel en soffa. KOMBO ordnar även ett nödboende med luftmadrasser i lägenheter där du kan köpa en biljett per natt.


5. Det kommer att lösa sig med boende...

...men du måste själv vara aktiv och leta! I Linköping och Norrköping är det ofta enklare att hitta boende under våren. Ditt drömboende kommer kanske finnas framåt våren istället så under hösten är det bra att vara öppen för att pendla eller bo tillfälligt.


6. Hemförsäkring

Det är viktigt att ha en hemförsäkring så att du är skyddad om det skulle hända något oväntat. Utan en hemförsäkring kan det bli väldigt dyrt om olyckan skulle vara framme. Det är viktigt att ha hemförsäkring även när du hyr i andra hand. Hos Försäkrat.se kan du jämföra olika försäkringar samt fördelar och nackdelar med respektive försäkringsbolag. Det finns även något som heter studentförsäkringar, det är i grund och botten vanliga hemförsäkringar fast med specialpriser för studenter. Informationen om hemförsäkringar är framtaget i samarbete med Försäkrat.se.

 


 

Anmäla flytt som student

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.

Med en e-legitimation kan du använda Skatteverkets e-tjänst för att göra flyttanmälan, snabbt och enkelt.  Läs mer och gör din flyttanmälan på Skatteverkets webbplats: www.skatteverket.se/studentflytt

Om StuFF

Studentkåren för utbildningsvetenskap och Filosofisk fakultet (StuFF) är den största studentrösten vid Linköpings universitet och företräder ca 20 000 studenter i Linköping och Norrköping. Studentkåren är en studentpolitisk aktör och arbetar för en bra studiesituation för studenterna genom att bevaka och säkerställa att deras intressen tas till vara på.

Våra vänner

Consensus
Linköpings kommun
Norrköping kommun
Lintek
LiU
SFS
Studentkortet
Marknadsbyrån
WeSupero

Kontakta oss

Besöksadress
Linköpings universitet
Campus Valla: Kårallen (vån. 3)
Campus Norrköping: Trappan (entréplan)

Postadress
Studentkåren StuFF vid Linköpings universitet
Kårallen, Linköpings universitet
58183 Linköping

Org. nr
822001-0535