Kandidera till fullmäktige!

• 16 januari 2017 |

Vill du representera dina medstudenter i fullmäktige? Då är det hög tid att bilda en lista inför kårvalet 2017!

Valet till kårfullmäktige kommer i år att äga rum 6-19 mars men det är redan nu är det dags att ta ställning till om du vill kandidera till kårfullmäktige! Att vara en del av fullmäktige innebär att du är med och bestämmer vad StuFF ska göra och tycka. För att kandidera till fullmäktige behöver du bilda en lista.

Att bilda en lista är enkelt och sker under den så kallade listbildningen som äger rum fram till 17/2. För att bilda en lista fyller du/ni i en särskild blankett och lämnar in den till vårt kontor på Trappan eller Kårallen. Blanketten kan du hitta här.

Tveka inte att fråga genom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du skulle ha några fungeringar kring fullmäktige, listbildningen eller kårvalet.

Så funkar det

Fullmäktige
Fullmäktige består av 25 stycken valda studenter och går att liknas vid Sveriges riksdag eller kommunfullmäktige. Fullmäktige är det högsta beslutade organet inom kåren och bestämmer vad StuFF ska tycka och arbete med. De tar bland annat beslut om reglerna kring mottagningen och hur mycket pengar sektionerna ska få. De tar också ställning i olika frågor som berör studenter och kan ge kårstyrelsen i uppdrag att driva enskilda frågor mot exempelvis universitetet och kommunerna. Det var fullmäktige som bestämde att StuFF skulle arbeta för mer lärarledd tid för Filosofisk fakultet och utbildningsvetenskap.

Listor
Alla ledamöter i fullmäktige är medlemmar i så kallade listor som är en sammanslutning studenter med oftast liknande åsikter. Listor kan liknas vid partipolitiska partier. En lista kan vara helt obunden men kan också vara knuten till en sektion, en förening eller ett politiskt parti. Det viktigaste är att alla som är en del av listan är medlemmar i StuFF och att namnet på listan inte går att förväxa med någon förening eller annan part utan dennas skriftliga tillstånd. En lista består av minst en person.

Listbildningen
Att bilda en lista är enkelt och sker under den så kallade listbildningen som i år äger rum 16/1-17/2. För att bilda en lista fyller du/ni i en särskild blankett och lämnar in den till vårt kontor på Trappan eller Kårallen. Blanketten kan du hitta här.

Kårvalet
Efter listbildningen börjar kårvalet där alla medlemmar får möjlighet att rösta på vilken lista de vill ska företräda dem i fullmäktige det kommande året. Valet brukar vara digitalt och äga rum på studentportalen. Under kårvalet anordnar valrådet så kallade valtorg där medlemmarna får möjlighet att lära känna kandidaterna.

Valrådet
Valrådet är ett av fullmäktiges utskott som har i uppdrag att anordna valet. Om du har några frågor kring kårvalet eller listbildningen är det valrådet du ska vända dig till. Du når valrådet genom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

[panel][heading size="h3" style="underline"]Viktiga datum[/heading]
17 februari
Listor skall vara inlämnade med all nödvändig information undantaget eventuella kompletteringar

19 februari
Senaste dag för komplettering på tidigare inlämnade listor.

20 februari
Valrådet godkänner och publicerar listor.

V 8-9
Utbildning för listorna inför valperiod sker under denna period

6-19 mars
Val till StuFFs kårfullmäktige.

22 mars
Senaste datum för valrådet att räkna röster och upprätta valprotokoll

23 mars
Fullmäktigemöte där nuvarande fullmäktige godkänner valprotokollet. Det senare publiceras.

8-9 april
Konstituerande fullmäktige.[/panel]