Antagen till LiU? Välkommen!

• 06 juli 2016 |

Välkommen till Linköpings universitet och studentlivet! Vi är StuFF, din studentkår och är den som ger dig den bästa möjliga studietiden - från tentan till dansgolvet!

Har du blivit antagen till Linköpings universitet? Då är chansen stor att det är vi som är din studentkår. Som studentkår arbetar vi för att ge dig den bästa möjliga studietiden, från tentan till dansgolvet. Vi hjälper dig in i studentlivet genom Nolle-P och arbetar kontinuerligt med att representera dig och dina intressen mot universitet och övriga samhället. Det kan handla om allt från bostäder till din utbildning. Vi är helt enkelt lite som studenternas fackförbund.

Vad händer nu?

För dig som är nyantagen så väntar mottagningen, även kallat Nolle-P eller Nolle-perioden. Nolle-P är en rolig och hektisk period där faddrar guidar nya studenter mellan föreläsningar, grillkvällar, lekar, fester och andra aktiviteter. Syftet med Nolle-P är att du ska känna sig välkomna och att du skall få en introduktion i det akademiska som såväl det studiesociala livet här vid Linköpings universitet.

Fördelen med att vara med på Nolle-P är att man skapar ett kontaktnät bland sina kursare och äldre studenter och även mellan utbildningarna. Du får till exempel veta hur universitetet fungerar, var du köper kurslitteratur och du kan också få värdefulla pluggtips.Nästan alla som kommer hit känner inte någon, det ökar förutsättningarna till en bra sammanhållning och att man som ny student lär känna många nya människor - alla sitter i samma båt och är lika oroliga och förväntansfulla inför vad som ska hända.

Nolle-P arrangeras av oss tillsammans med ditt fadderi som också är de som brukar skicka ut praktisk information kring Nolle-P. Det kan ske både genom post till din folkbokföringsadress eller till den mail du har registrerad på antaning.se. Tveka inte att höra av dig om du skulle ha några frågor kring Nolle-P eller studentlivet i Linköping eller Norrköping, vi kan svara på det mesta!

Hur får jag en bostad? Fem tips för att få boende som ny student

Även om bostadssituationen är bättre i Linköping och Norrköping jämfört med tidigare år är det fortfarande svårt att hitta ett stabilt och tryggt boende. Genom vår hyresfästorganisation KOMBO hjälper vi dig med allt som har med boende att göra. Allt från hur man bäst hittar bostad och skriver kontrakt till vilka rättigheter och skyldigheter du har som boende. Vid terminsstart kan KOMBO även hjälpa till med att lösa tillfälliga sovplatser, så kallade nödboenden. Du kan läsa mer om KOMBO på deras hemsida. Nedan följer fem tips från KOMBO riktade till dig mot ny student som söker bostad:

1. Registrera dig hos de stora och lite mindre bostadsbolag

För varje dag du har varit registrerad får du en köpoäng, så se till att stå i kö på så många ställen som möjligt och logga in med jämna mellanrum så du inte förlorar dina poäng!

Linköping:
Studentbostäder
ByggVesta
Stångåstaden

Norrköping:
StudentBo
Hyresbostäder
Andra bostadsbolag

2. Dela på en större lägenhet eller bo inneboende

LiUs anslagstavla
Blocket
Botillsammans
KOMBO

3. Titta utanför Linköping och Norrköping

Bra pendlingsorter till Linköping: Linghem, Vikingstad, Ljungsbro, Mantorp, Mjölby, Boxholm, Åtvidaberg och Borensberg.
Bra pendlingsorter till Norrköping: Haga, Kimstad, Söderköping, Skärblacka och Hageby.
Mellan Norrköping och Linköping går en gratis campusbuss för studenter!

4. Nödboende och snälla faddrar

Kom hit även om du inte hittat boende till uppropet! Ska du läsa vid ett program finns äldre studenter, faddrar, som kan ställa upp med en tillfällig sovplats som t.ex. en soffa. KOMBO ordnar även ett nödboende med luftmadrasser i lägenheter där du kan köpa en biljett per natt.

5. Det kommer att lösa sig med boende...

...men du måste själv vara aktiv och leta! I Linköping och Norrköping är det ofta enklare att hitta boende under våren. Ditt drömboende kommer kanske finnas framåt våren istället så under hösten är det bra att vara öppen för att pendla eller bo tillfälligt.